Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę?
Wydawać by się mogło, iż nie ma na świecie prostszego do wykonania dania, aniżeli pizza. Nic bardziej mylnego. Owszem, jest ona jednym z najpopularniejszych dań, nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie, jednak wypieki serwowane w wielu restauracjach przygotowujących potrawy typu fast food, znacznie czasem odbiegają od prawdziwej włoskiej pizzy.
Czym powinna się charakteryzować dobra Margherita
Najpopularniejszą i najbardziej klasyczną formą pizzy jest Margherita, która zresztą swą nazwę zawdzięcza królowej, więc musi być wyznacznikiem najwyższej jakości. Wyśmienita pizza oznacza idealnie zbalansowane składniki i nienagannie wyrobione ciasto. Włoscy pizzermani wiedzą doskonale, że nawet technika rozprowadzania sosu pomidorowego ma znaczenie. Przepis na pizza Margherita zasadniczo jest bardzo skromny, więc tym bardziej trzeba opierać się na dbałości o szczegóły.
Jak w najlepszej włoskiej pizzerii
Poznając tajniki przygotowania Margherity z prawdziwego zdarzenia, nie będziemy już zdani wyłącznie na konieczność stołowania się w restauracjach, gdy mamy ochotę poczuć włoskie klimaty. Twoja kuchnia wypełni się bowiem świeżym aromatem bazylii oraz puszystej mozzarelli. Zainspiruj się na: https://recipe4appetite.pl/przepisy/fast-food/pizza-margherita.